„Кажи ми с какво се хвалиш, за да разбера какво ти липсва“

„Кажи ми с какво се хвалиш, за да разбера какво ти липсва“

Нека поразсъждаваме върху поговорката, която е много впечатляваща: „Кажи ми с какво се хвалиш, за да разбера какво ти липсва“ - казано е много точно и синтезирано. Но нека разгледаме тази мисъл от езотерична гледна точка. На пръв поглед има противоречие, свикнали сме да се хвалим с това, което имаме, а се оплакваме от това, което нямаме, а тука разбираме чрез хваленето, т.е. имането, че тове е сигнал за нямане. Наистина много объркващо, но само на пръв поглед.

С какво се хвалим? Обикновено с това, което може да се види и пипне – т.е. с материалните неща. А какво може да ни липсва, когато се хвалим с нещо материално, с някаква негова проекция - нещо нематериално и това е Самочувствие. Повечето от нас смятат, че когато притежават някаква вещ, примерно нова дреха, кола или друга придобивка, ще станат по-стойностни в очите на другите.

Като се замислим, мъжете и жените се хвалят с различни неща. Явно имат нужда от различен вид Самочувствие.

С какво и кога се хвалят мъжете? Най-често се хвалят, когато им липсва мъжко Самочувствие. От гледна точка на астрологията, хвалят се, когато се колебаят в своите марсови принципи. Слава Богу, днес нещата свързани с тази планета повече се активират с доказване на мъжествеността, отколкото с завладяване на територии.

Мъжките разговори се свеждат основно до: „Да знаеш каква мацка забих…“ – доказващи на себе си, че са мъж - та дрънка и в повечето случаи може би, наистина…само дрънка. Или: „Скивай каква кола карам“… - с подтекст няма мацка, която да не иска да се качи с мен в колата…. „ Охоо…ей, такава голяма риба хванах…“ – доказват на себе си, че могат да защитят мацката, дори и да се стигне до убиване на някого – макар за момента да е само една риба… „Ле-ле, какво кроше му забих, отнесох му главата…“ – само някой да посегне да ми отнеме мацката, ще го пребия… „Ако знаеш, как се напих…“ – истинските мъже освен да си бият могат да се веселят и да доставят удоволствие на мацките.   

Защо го правят? Смятат, че така действат истинските мъже и с подчертаните мъжки качества ще впечатлят всички жени и ще имат възможност за по-голям избор. С подчертани мъжки качества заслужават манекенки, балерини, фолк-певици, а не някакви си там учителки, лекарки или още по-ужасно работещи в БАН. 

Нищо чудно няма в това. Дори и в природата подобно поведение се толерира и всички знаем, че мъжките екземпляри са по-красиви от женските. Няма нужда да спорим, че дори един най-обикновен петел е много по-красив и по-наперен от всички кокошки взети заедно. Да не говорим за опашката на пауна или за гривата на лъва. 

Но нека се върнем на астрологията и да погледнем в наталните карти на мъжете, които се правят на „мачовци“. Техните Марсове, т.е. показателите за мъжествеността им най - често са в знаци, които показват, че тази мъжка планетата за техен ужас е в слаба позиция. Дори Хемингуей – мъжага от класа, хванал огромна акула (има го документирано на снимка) е имал слаб Марс в Дева. Слаба позиция, но за какво? Мъжете трябва за знаят, че могат да завладеят дамата на сърцето си не само с коли, мускули, изпито уиски или тупаник, а с нещо много по-мило - букет цветя, нежно стихче и много други малки, но красиви и затрогващи неща. Дори понякога, това подчертано мъжко поведение има обратен ефект, защото жените най – неочаквано и съвсем объркващо, се впускат да спасяват падналите в боя, отвращават се от пиянски истории, отекчават от разговори за футбол и коли, а за големите риби - направо нямат думи. С подобно поведение „истинските мъже“ впечатляват другите мъже, може би и някои жени - мъжкарани, на които само мустаците им липсват, защото пък те са родени с Венера в слаба позиция, но мачовци едва ли биха искали да бъдат точно с тези мъжкарани.

Освен астрологията, от мъжкото самочувствие се вълнува и изкуството. Има много филми, посветени точно на тази тема, което доказва, колко е сериозен проблема. Сещамe се за един класически филм „Брилянтин“, третиращ този проблем – когато Джон Траволта останеше насаме с Оливия Нютън Джон беше мил, внимателен, любвеобвилен, а когато беше с приятелите си, ставаше съвсем друг и тя като всяка жена, попаднала в подобна ситуация, се чудеше какво му става на моменти и коя е истинската му същност.

С какво се хвалят жените? „ Ооо…да знаеш, какво  с какъв мъж бях на вечеря…“ – значи съм сексапилна. „ Ооо…да знаеш, какъв подарък ми направи мъжът ми…“ – значи съм готина, оценява ме високо, иска да съм негова. „ Охо…страшна блузка си купих…“ – така ще ми обръщат повече внимание. „Аааа… мъжът ми къде ме заведе, направо ще припаднеш…“ – желае да бъде само с мен и иска да ми достави удоволствие. С това хвалене жените по същия начин могат да впечатлят само другите жени, защото мъжете изобщо не обръщат внимание на блузките им дори и да не са далтонисти.

Това укрепване на Самочувствието, разбира се е когато сме в по-крехка възраст. Но хвалене има не само тогава, а във всяка възраст. Когато постепенно отпаднат хвалбите при жените с блузките, а при мъжете с колите, започваме да се хвалим с децата си и с техните успехи. Подтекстът е: „Нали приличат на мен... Всичко хубаво е от мен... Знаех си, че това са и моите потенциални качества, ех… ако имах сегашния акъл и сегашните възможности ….“

Хвалбите нямат възраст, а когато пораснат децата, вече в по-късните години на живота, се хвалим отново с всичките тези неща, но вече в минало време. Отново връщаме лентата и мъжете разказват за уискито, гаджетата, тупаниците, а жените за блузките, подаръците и т.н и т.н.
 

Хвалене има и в национален мащаб. И то е свързано с минали успехи и стари лаври. Ние се връщаме в миналото, за да докажем на себе си в исторически план каква велика нация сме били. Винаги, когато имаме възможност, напомняме, че нямаме пленено знаме в битка, разбира се в онези далечни времена, когато битките са се водили със знамена.

В личен план не пропускаме да споменем за дедите си. Знаете ли кой беше баща ми, дядо ми? Черпим Самочувствие от хора, които според нас са били обществено значими, без съмнение и ние сме наследили нещо значимо от тях, което изобщо не е задължително.

Паисий Хилендарски още в „История Славянобългарска“ много тактично е описал само победите и някак си е позабравил пораженията, но това за времето си е било разбираемо, защото целта тази История е била точно с подобна цел, да подхрани националното ни Самочувствие.

Смеем се на македонците с вицове, нали са млада държава и имат нужда да укрепят Самочувствието си, като ни убеждават, че всичко е Македония, дори и Луната е „земя македонска„… 

Как да си обясним това в астрологически план? Двата кардинални знака Рак и Козирог са уж противоположни, но си приличат по начина на укрепване на Самочувствието.

Ракът е обърнат към семейството и рода и се чувства пълноценен само, ако черпи Самочувствие от дедите си.

Родените в знак Козирог показва, че в рода е имало обществено значима личност и Козирозите няма да пропуснат да се похвалят с нея при всеки удобен случай.

Тъй като България е с Асцендент Козирог, да се хвалим с дедите си е национална черта. Имаме и песни на тази тема, в които се пее „Син съм на юнашко племе… Стани, стани юнак Балкански...“

Защо се обръщаме към миналото? Може би, защото времето е показало значимостта на предшествениците ни, а ние още сме несигурни в своята значимост. Нещата щяха да бъдат далеч по-спокойни, ако всеки човек знаеше, че всички ние сме неповторими, дошли с определена уникална задача. Всички ние наистина сме значими колкото Моцарт, Микеланджело или всеки друг велик човек.

Хората слагат етикети на себеподобните и завиждат за чуждите задачи, без да знаят, че и техните собствени задачи са толкова важни, колкото и на тези, които завиждат. В Космоса няма големи и малки задачи, точно както в театъра няма големи и малки роли. Само на нас ни се струва, че някои задачи са съвсем обикновени, но това е от земна гледна точка.

Още като деца, мама и татко ни учат на скромност и да не се хвалим с постиженията си, но ако ни учеха, че всички ние сме еднакво посредници между Вселената и останалите хора, тогава отпада завистта, гордостта, манията за величие, желанието за укрепване на Самочувствието, натриването на носа и още много, много други нездрави чувства и желания. Тогава отпада и хвалбите, защото ще знаем, че това няма да ни направи нито по-значими, нито по-велики, защото ако искате вярвайте, ние сме точно такива.


Още Статии

Уран в Телец

Какво да очакваме следващите 7 години?

Обиди и Прошки

Защо е необходимо да прощаваме?

Плутоновите кризи

Какво дава транзитът на Плутон за родените Везни, Овен и Козирог?

реклама