Приятелство с Бога

Приятелство с Бога

 ПРИЯТЕЛСТВО С БОГА                             

 Нийл Доналд Уолш

Читател - След като разгледа “Разговори с Бога” на Нийл Уолш, тогава сподели, че е излязла следваща книга  -  “Приятелство с Бога”, това четвърта част ли е?

AstroLife - Книгите са свързани дотолкова, доколкото Бог е главният герой и в четирите книги, но могат да се четат и поотделно. Нека да припомня кой беше Нийл Доналд Уолш. От общоприета гледна точка откровено признава за себе си, както и Адриано Челентано пее в песента си: “Аз съм само един неудачник”. Женил се 6 пъти, има 7 деца, изхвърлян от работа най – малко 8 пъти. Местил се е от град на град поне 9 пъти... Не слушал майка си, когато го предупреждавала да внимава и да не се щура из живота по този начин, счупва си врата, лежи в болница 10 месеца, излизайки от нея, установява, че са му откраднали единственото нещо за делник, за празник, за легло, и за покрив  -  колата. Живее 11 месеца в палатка, събира бирени кутии и други подобни. Както той се изразява, имал усещането, че не му е дадена екипировка за играта на живота…Докато една нощ станал, отишъл там, където винаги търсил посред нощ  мъдрост, но в хладилника нямало нищо свястно и тогава написал въпросното гневно писмо, за което вече ви говорих /макар и да е не прилично да се чете чужда кореспонденция/

Читател - Защо споделя живота си едва в тази част?

AstroLife - За да не си помислите, че Бог иска да има за приятели само отличници. Той изобщо не си вири носа /пък и трудно ще му бъде, защото тук споделя, че няма лице и изобщо не е личност/, може би точно за това е съгласен да другарува с всички ни, без изключение. Най - интересното е, че приятелството му не зависи от неговото, а от нашето благоволение. Изобщо не се колебае дали съществуваме или не /за това, като че ли, сме единодушни/, ние сме тези, които се чудим има ли Го, няма ли Го, абе има нещо, но какво е… Когато ни се случи нещо хубаво Го има, когато не се случи нещо лошо - Го няма  … Църквата  ни е внушила, че без нея като посредник не можем да го намерим. Без нея Той не разрешава  да бъде опознат. Това не е вярно и ако вярванията ви пречат да го познаете такъв какъвто е, трябва да се откажете от тях. Само тогава можете да си представите Бог такъв, какъвто църквата никога не го е представяла - Приятел. Трябва да си готов да прегърнеш Бог - Приятел, който те обича и прегръща безусловно. Да приветстваш в живота си един Бог, който не ти задава въпроси / аман вече от любопитни приятели!/. Да спреш да се самонаказваш, защото признаваш един Бог, който няма да те наказва, осъжда, разобличава /общо взето, само в мечтите ни има подобни приятели/ и по ирония на съдбата, трябва да напуснеш църквата, за да познаеш истински Бог. Защото църковния Бог го използват за някакви цели, които се вписват в рамките на ограниченото църковно разбиране, а според него това е един много неуспял Бог.

Читател -  Какви са приятелските отношенията помежду им?

AstroLife - Приятелски в буквалния смисъл. Разказват си случки от миналото, нищо,че и двамата ги знаят. Смеят се на вицове – нищо, че и двамата ги знаят. Взаимно се съветват. Нищо, че Бог няма нужда от тях, приема ги снизходително и не реагира като нас “пари ми дай, а не съвет”. На земно ниво сме свикнали да използваме приятелите си и Бог насърчава Нийл да ги използва. Интересно е обяснението как да стане това -  като използва всички инструменти и дарби, които му е дал, защото той не ги притежава случайно… Обяснява му какво е хармонията в живота. Това е да усещаш трептенията на мига, на човека, на мястото, на обстоятелствата, които изживяваш. Да пееш в хармония не означава  да пееш в един глас /защото музиката, и в живота унисона не най- важното нещо/, а да пееш заедно с други. Да не се страхува от смъртта, защото така няма да се страхуваш от живота. Животът е вечен, не можеш да го прекратиш, имаш само възможност да промениш неговата форма. Говорихме и миналия път за Ад. Тук Бог пак ни съветва да пратим Ада по дяволите и да не си го създаваме сами, разделяйки се един от друг. Всички сме едно цяло. Има достатъчно за всички. Твоето оцеляване е факт, а не надежда; действителност, а не обещание. Тука ще цитирам Бог в едно много сложно, но точно изречение: ние сме създали за себе си  жив Ад, за да избегнем Ада, който сме си въобразили, че ще избегнем, като създадем Ада, който сме си създали.

Читател - Как можем да общуваме с него? Къде можем да го намерим?

AstroLife - Навсякъде, стига да искаш. Чрез статия в списание от преди три месеца, което намираш в бръснарницата, чрез случайно дочута реплика в автобуса, чрез текст на някоя песен…Нормално е да попаднем и в задънена улица. Все пак търсим път. Пътя към дома и изглежда  понякога някой ни е изял трохичките, затова сега се лутаме… Историята на всеки живот е като историята на всеки друг -  някои откриват пътя, други, както в приказката, стигат до дома на Баба Яга. Объркването става само защото погрешно си мислил, че си този, а не онзи, който си ти наистина. Това е, защото неправилно разбираме природата на Вселената. Виждаме се като нещо отделено едно от друго. Всички сме едно цяло и това, което не успееш да направиш за другия, не успяваш да направиш за себе си. Прави за другите това, което искаш да направят за теб, защото правиш ли го за тях, то вече е направено за теб. По същият начин не е отделено горещото от студеното, радостта от мъката, бялото от черното. Това са думи, които използваме, за да опишем различните равнища на една и съща енергия. Да приемем всичко изцяло до край, означава да не възразяваме и да не се оплакваме от онова, което точно сега се проявява. Да не го отхвърляме, да не го отблъскваме, да не бягаме от него, а да го прегърнем, задържим, съхраним и обикнем като своя собственост. Може и да не сме съгласни с него, но въпреки това трябва да го направим, защото то наистина е наша собственост.

Тайната на живота не е да имаш всичко, което поискаш, а да искаш всичко, което имаш. Бог ни е дал напълно достатъчно - пари, храна, любов, единственото, което трябва да направим е да го споделим с другите.

Читател -  Все пак изглежда всичко се свежда пак до любовта?

AstroLife - Да, точно така. Ако можеш да я споделиш, не съществува условие, обстоятелство или проблем, който тя да не реши. Няма човек, когото любовта да не може да излекува. Няма душа, която любовта да не може да спаси. Всъщност няма спасяване, защото любовта и  душата са едно и също и когато й дадеш това, което е, тя с твоя помощ се връща при себе си.

Читател -  Какво се случва с Нийл след тези разговори ?

AstroLife - Изпитал желанието да се качи на най – високия покрив и да викне, че най - накрая е намерил Бог, когото да обича без условия. Написал книгата за да освободил хората от техния страх от него, след това от страха им един от друг и от страха от смъртта, така отново е състояние да вярва в Божията доброта, в своята собствена доброта, повярвал, че Бог му прощава за всичко и той вече бил в състояние да си прости сам и спрял да се самонаказва.

Вярвам във всичко това, защото още Христос преди 2002 г. ни го е казвал, Буда преди 2502 също, още по-рано сме го чули за първи път от думите на Конфуций или от мъдростта на Тао, но все още не е стигнало до съзнанието ни основния въпрос, ще намерим ли някога пътя, по който да превърнем получените вече отговори в нещо действително полезно в живота ни. Книгата е поредното доказателство, че има такъв път.

Читател - И все пак какво означава според автора приятелство с Бог?

AstroLife - Никога отново да  не се чудиш какво да правиш, какъв да бъдеш, къде да отидеш, кого да обичаш или как да действаш. Защото можете да спорите дали има Бог, но не можете да спорите дали има живот. Остава само всеки сам да реши дали Бог и живот са едно и също, защото Той твърди, че е така.

Автор: Силвия Гочева


Още Статии

За витамините с РАДОСТ първа част

Как се усвояват витамините от езотерична - астрологическа гледна точка. Веднага отговарям - с радост и слях - хахахаха

За витамините с РАДОСТ- втора част

Как се усвояват витамините от езотерична - астрологическа гледна точка. Веднага отговарям - с радост и слях - хахахаха. втора част

Уран в Телец

Какво да очакваме следващите 7 години?

реклама