За витамините с РАДОСТ първа част

За витамините с РАДОСТ първа част

 За витамините с РАДОСТ

В кармичната медицина витамините се свързват с  радостта от живота, малките удоволствия, мимолетното щастие. По естествен начин витамините приемаме с храната, независимо, че това става в изключително малки дози, но те са достатъчни, тъй като всичко в човека е пресметнато и в това се състои неговото съвършенство. Точно както моментите на радост в живота ни идват на малки дози, но са ни достатъчни, е може би не съвсем, но все пак... Усвояването на витамините от храната зависи изцяло от това можем ли да изпитваме радост, ама истинска… а не малко наужким или с лека усмивка като на Мона Лиза.

Всички знаем, че витамините са много важни, те укрепват тялото ни, също както смехът и радостта, и усвояването им в организма зависи точно от смехът и радостта. Знам, знам, ще кажете, за каква радост говорим в тези трудни времена? Времената са си времена, имало е и по-трудни, имало е и по-лесни, имало е и турско робство, или как беше турско присъствие, независимо каква оценка даваме за времената, човек винаги може да си намери поводи за радост, ако гледа с радост света около себе си. Това съвсем не е трудно, ако отворим сърцето си, тъй като самата ни Душа е Любов и това е естественото й състояние. Да, точно така, мърморенето и цупенето са придобити неестествени състояния, независимо колко ни харесват.

Човек се ражда с единствената способност да се радва и обича. Погледнете бебетата, които нищо не разбират и нищо не могат да правят, но могат да се смеят, радват и обичат, значи всички се раждаме с тези възможности и чак когато започнат претенциите към живота, започваме да се цупим, обиждаме, мърморим и забравяме за естествените си способности, но все пак те са вътре в нас и винаги може да ги събудим, ако са позадрямали.   

Ако човек смята, че нещо не му достига в живота, първата му реакция е да започва да недоволства, да се цупи и да се обижда. Кармичната медицината вижда връзка с това недоволство в недостига на витамини в организма и може би наистина е така. Повечето хора, на които не им достига радост, имат големи претенции към околните, завиждат на другите, все нещо не им достига в живота, за да са щастливи – освен, че са нещастни, са и болни.

Ако разгледаме витамините от езотерична гледна точка, ще разберем, че на всяко малко на вид витаминче, съответства на някакъв голяяяяям проблем от живота на човека и ми се иска точно на това да спра вашето внимание.

За витамините може да кажем, че са сладките добавки за Душата. Те се делят на големи групи, по този начин разделят и хората на проблемни групи. Когато се налага да приемаме витамини по изкуствен начин във вид на таблетки, би трябвало да се замислим, защо ни е необходимо използването на допълнителен стимулатор, а не ни стигат естествените природни сили. Това все пак не е голямата беда, още по-ужасно е, когато се налага витамините да ги вкарват в организма с инжекции.

Усвояването на витамините под формата на таблетки в най-добрия случай достига 40%, разбира се ако сме успели да се усмихнем дори и малко накриво. Къде отиват останалите 60%? Ами, преминават през тялото ни и заминават, без да оставят дори следа, а ние си мислим, че много добре се грижим за себе си. Да, точно така,  единствената ни грижа за нас, колкото и трудно да е, да се радваме и гледаме с Любов на всичко в живота.

Повечето от витамините са киселини: примерно - фолиева, аскорбинова, пантотонова, пангамова, липоева и т. н., ако човек върви през живота с  недоволство, раздразнение, завист и злоба, обида, с усещането, че животът му е кисел, тези киселини от витамините не могат да се усвоят, защото стават жертва на така наречените свободни радикали и те ги неутрализират.

Какво представляват свободните радикали - това са групи атоми с най-малко един свободен електрон, а може и повече във външните си орбити и този свободен електрон се свързва и изяжда електрони от вита­мините, лишавайки ги от способността им да са полезни на организма. Това унищожаване на витамините от чуждите свободни електрони, кармичната медицина вижда аналог в живота на човека в познатия ни енергиен вампиризъм – който всеки е изпитал на гърба си от други хора под формата на заяждания, провокации и дразнене. Всичко това ни лишава от енергия, отнема ни надеждата, вярата и радостта, и пречи на витамините да се усвояват в организма. Тези негативни човешки отношения се отразяват пагубно на дишането, зрението и обмяната на веществата, защото те също зависят от искрената радост и любов, които енергийните вампири изсмукват от жертвата си.

Всички знаем, че витамините се съдържат в храната, но изобщо не обръщаме внимание, че те могат да се усвоят от организма само при определено състояние на Душата, а това е когато  човек се намира в съгласие със себе си и със заобикалящия го свят. Усмивката, няколко мили думи, състоянието на радост и любов са също толкова важни в живота ни, колкото и малките витамини, необходими на организма, за да се чувстваме добре. Душата се храни с добри, красиви и радостни впечатления, които са проявления на Любов, тогава и витамините се усвояват от организма, помагайки му да функционира нормално.

Лекарите твърдят, че недостигът на витамини ожесточава човека и са прави, но всъщност е точно обратното – организмът на недоволния, ожесточения, мърморещия, завистливия човек не е в състояние да усвоява витамини, а натрупаните запаси от кратките моментни радости бързо се изразходват и за това той е толкова кисел.

Светът стана все по-напрегнат и нервен, хората все по–малко се радват, оттук липсата на витамини става масово явление. С това състояние на Душата няма значение колко рационално се храним, защото колкото ябълки, праскови, круши, дори и сливи да изядем, ако нямаме ключа, с който усвояваме полезните съставки, остава само приятният вкус в устата ни. В повечето развити страни се приемат дори държавни програми за допълнителна витаминизация т. е обогатяване на храните с витамини, това може да се прочете на етикетите на различните продукти, но отново, ако ни липсва радостта за усвояването им, всичко това е абсолютно безполезно.

Основната космическа задачка на витамините е възстановяването на здравето, те направо са закодирани с тази идея. Ако обърнем внимание на всяко едно витаминче, ще ни подскаже какво става в душата ни и какво ни липсва. Почти няма болест,  която съвременната медицина да не свързва с липсата на ви­тамините.

Тъй като се занимаваме с астрология, ще разгледаме витамините от гледна точка на звездните послания, така ще разберем каква кармична програма е закодирана в тях. Промяната на желанията, мислите, чувствата и целите ни може да се отрази благоприятно за усвояване на витамините и от там на нашето здраве.

Кармична класификация на витамините:

Витамините са два вида - водоразтворими и мастноразтворими, както и хората са слънчево-активни и действени (екстровертни) и лунно-слаби, беззащитни (интровертни).

Във всеки човек присъстват малко или много тези две същности, но важното е, те да живеят задружно и в разбирателство, тъй като от това зависи витаминният състав в организма, а от там и здравето на човека. От слънчевата сила на човека, ако е в повече и бързо подпалва моторетката, витамините може да предизвикват хипервитаминоза в организма, което е опасно, а лунната същ­ност, чрез сълзите и недоволството отмива витамините, създавайки хиповитаминоза, също много опасна за организма.

Мастноразтворими витамини (А, Е, О, К) са свързани със самодостатъчността на човека, с неговите способности да бъде доволен от това, което има в живота си и само по този начин вита­мините могат да се натрупват в тъканите. Ако един слънчево активен човек – екстроверт, усети, че му липсва нещо,  може лесно със сила да си го вземе от някой друг – лунно-слаб интроверт,  ето защо недостигът (хиповитаминоза) на тази група витамини не е често срещано явление. Правим един скандал и хоп, заместваме витамините с не здрава чужда енергия, но това дали ни прави щастлив? А хипервитаминозата също може да я познаем, тя кара човека да капризничи, да прави немотивирани рисковани действия, има нездрави амбиции да надскочи  себе си, всич­ко му е малко, той е завистлив и агресивен. Такива хора имат желание да лишат някого от чувството му на радост и това им доставя удоволствие. Техният лозунг е: „Вземай всичко от живота и не се колебай!" Нямат търпение, сами си вземат всичко с хитрост и лъ­жа, сила и наглост. Хипервитаминозата възниква у хора от слънчевия тип от много силните им желания, които те не могат да управляват, което ги превръща в енергийни вампири, а това дали ги прави щастливи?

При водоразтворимите витамини (група В, витамини С, Р) не се наблюдава хипервитаминоза, но от липсата им в организма на даден човек, в кармичен план може да разберем на какво се дължи неговото недоволство от живота, душевната и духовната му слабост. При намалени витамини от тази група, човек губи лесно чувст­вото на радост и дълго може да се намира в депресивно състояние. Водоразтворимите витамини не се натрупват в тъканите (освен В|2) и за­това се отмиват лесно от организма, вследствие на което възникват хиповитаминоза, загуба на сила, умора, раздразнителност, кожни заболявания и много други неприятни неща. Лунният тип хора не са способни на активен и творчески живот. На тях вечно не им достига: сладкият живот, сладкото хапване и пийване, сладкото пътешестване. Те първи се хвърлят на безплатния кашка­вал, а капанът за мишки сработва и вътре в организма им. Те нямат сили, таланти и способности, за да работят сами за себе си и да се радват на живота. Обвиняват близките си и другите хора, че не се грижат за тях, не им помагат, не ги подкрепят, а това до каква възраст трябва да бъде? Всички знаем за подобни хора и колкото и допълнително витамини да вземат, те няма да могат да им помогнат, докато не вземат нещата в свои ръце. Хиповитаминозите могат да продължават с години, до момента, в който тези хора се научат да живеят в любов и радост. Да, наистина за тях е задължително да взимат витамини допълнително, дано в рядък момент на радост успеят да се усвоят. Почти към всички витамини се прибавя приставката „анти" (против) с оглед заболяването, което те може да лекуват, например даден витамин го наричат антирахитичен, антидерматичен и др.

Витамин А

Кармичната програма на този витамин (ретинол) се намира отново в самия човек. Щом витаминът се казва А – предполагам веднага се сетихте, че ще да е свързан с Аза на човека. Точно така, но за да се усвоява пълноценно, важно е как се развиваме, дали използваме творческия си капацитет или не. Човек без творчески стремежи, много трудно може да усвои витамина, колкото и голямо желание да има.

Аза-витамин, ако се развиваме правилно може да си го набавим по естествен начин, когато консумираме риба, месо, мляко, масло, яйчен жълтък, но трябва да внимавате, когато приемате витамина по изкуствен начин и не се развивате творчески, предозирането му е токсично, също както високото  его е вредно за човека и най-вече за околните. Витамин А е изключително важен за костите и за зрението. За това, за да имате здрави кости и добро зрение трябва да може да изразявате творческите си способности и най- вече да бъдете уверени в себе си.

Този витамин се намира и в някои продукти с растителен произход: в морковите, зелето и листата на марулята, там той е под формата на каротин. Каротинът сам по себе си не е витамин, но попадне ли в организма може да се превърне  във витамин, а може и да не се превърне - всичко зависи от нас, а не от това колко моркови сме изхрупали. Когато  искрено се зарадваме за някого, не ни е яд на успеха на другите и гледаме положително на нещата, чак тогава каротинът от морковите  ще се превърне във витамин А и ще помага на орга­низма да противостои на болестите.

Каротинът съществува в четири форми: алфа, бета, гама и делта. Алфа  -  това е  самият човек, бета - неговите партньори, гама - дома и делта - целите му.

Алфа каротинът  се свързва с първия знак от кардиналния кръст - Овен. Усвоява се в зависимост от увереността на човека в себе си, способността му да се утвърждава чрез талантите, знанията и способностите си, но ако започне да се самосъжалява, да е недоволен от себе си и околните, тогава не може да разчита на помощ от алфа-каротина.

Бета - каротин – е свързан с нашия дом, семейство и роднини. Бета-каротинът се съдържа в млякото, което е символ на семейството и майката, и  астрологически прави връзка с втория знак от кардиналния кръст - Рак. Правилното му усвояване зависи от семейните отношения и душевния климат в семейството. Ето за­що хора, на които им липсва семейната топлина и уют, пият много мляко, така компенсират недостига на семейна радост, а тези, които са агресивни в семейните отношения, не оби­чат мляко и с право, защото то е вредно за тях.

Гама-каротинът – е свързан с партньорството - в брака или в бизнеса, той се усвоява пълноценно, когато имаме щастливо, или най-малкото добро общуване, живеем и работим в хармонична среда. Гама-каротинът е много важен за организма, тъй като под­помага обмяната на веществата и се свързва с третия знак от кардиналния кръст - Везни.

Делта-каротинът е свързан с житейската цел на всеки човек. Ако човек живее без цел, ако няма интереси и увлечения, няма желание за знания, няма малките радости на самодостатъчността и самоудовлетворението, ако се уморява бързо от ежедневния и скучен живот (а такива хора има много), дефицитът на делта-каротин ще му създава проблеми със здравето, като допълнително забавя растежа и развитието му, тъй като човек няма желание да се развива в интелектуално отношение и не използва пълноценно творческия си потенциал. Дефицитът на този витамин предизвиква кокоша слепота, при която човек не вижда нищо по-далеч от носа си.

ВНИМАНИЕ - не липсата на витамини създава здравословните проблеми в организма ни, а обратното, човекът със своята духовна пустота лишава тялото си от сила и от възможността да се усвоят витамините. Душата няма как да ни каже, че нещо не върви при нас, пък и ние от дума не разбираме, и ни дава сигнал, че нещо не е както трябва, е чрез здравословни проблеми.

С Делта-каротина се свързва четвъртият знак от кардиналния кръст - Козирог. 

Ако човек гледа положително на живота, ако използва свободната си воля рационално, всичките тези видове каротини ще се усвояват от организма лесно, превръщайки се в този изключително важен за здравето ни витамин А.

Витамин D (носещият калций)

Човек се състои от Дух, Душа и Тяло. В кармичната медицина витамин D се свързва с Душата на човека и отговаря за нейното развитие. Това е мастноразтворим витамин и за неговото усвояване по естествен начин пречат грешната ценностна система в живота, т.е  когато материалните неща, телесните удоволствия са по-важни от духовните ценности. В астрологията Луната символизира Душата, а Душата се храни с чувствата и емоциите ни. За да нямаме проблеми с витамин D и с калция, който е изключително важен за здравето на човека, необходимо е да се погрижим за Душата си и да я храним с добри чувства и впе­чатления.

Витамин D има седем разновидности, но в медицинската практика се използват ши­роко само два - D2, и D3. Витамин D регулира работата на гените, ето стигнахме отново до прераждането, много е важно как е живяла Душата в минал живот, което задължително се е отразило на генетично ниво, затова проблемите с усвояването на витамин D по естествен начин ни показват дали Душата е имала проблеми, датиращи преди раждането ни. Ако Душата не е била развита в минали животи, в този живот човек може още в детска възраст да развие рахит, а витамин D3 лекува рахита. Този витамин се съдържа изключително в храната от животински произход, в черния дроб, яйчения жълтък и особено много в рибеното масло. Ще познаете прекаралите рахит, дори и излекувани с въпросния витамин, по големия изпъкнал гръден кош и от там и корем. Това показва, че животът се подчинява само на животинските страсти и инстинкти.

Витамин D се контролира от знака Близнаци, който ни дава информация за интелекта на човека, неговата способност да учи, да контактува с другите хора и да си избира приятели. Кармичната медицина свързва проблемите с липсата на витамина с тези проблемни точки  в минал живот. В повечето случаи интелектът на  прекаралия рахит е под средното ниво. Приятелите си избира само от позицията на изгодата. Затова хората, боледуващи като деца от рахит, на практика нямат приятели и като деца, и като възрастни.

Витамин С (аскорбинова киселина)

В езотеричен план витамин С се свързва с възможната съвместимост на хората, но на духовно ниво, тъй като за нормална работа на човешкия организъм са важни дори повече душевните взаимоотношения помежду ни, които са основани на радост и любов. Невъзможността да се усвоява витаминът от организма по естествен път ни показва отно­шения, свързани с постоянни оскърбления. Децата, както винаги, са най-уязвими в семейството и ако установите, че налитат на витамин С и могат да изпият дори цяла опаковка от него, не трябва да се успокоявате, че нищо няма да им стане, защото надвзетата доза витамин С директно отива в тоалетната, а трябва да се замислите за това дали в семейството нещата са както трябва. Затова и хиповитамипозата на витамин С се среща толкова често, а хипервитаминоза няма.

Витамин С контролира самостоятелността, която човек проявява в живота. Недостигът му говори за слабост на човешката Душа, която не може самостоятелно да взема решения, постоянно се нуждае от помощ и подкрепа от другите хора. В сложни житейски условия, когато хората не намират изход от създалата се ситуация и започват да се „разкъсват" един друг, се появяват проблеми със зъбите: разклащане, кървене на венците и др.

Витамин С играе важна роля в окислително-възстановителните процеси и въглеводородната обмяна в организма, ако в житейски ситуации човек успява сам да се справи с проблемите и намира удовлетворение от това, тогава всичко е наред. Той е здрав и бодър и няма проблеми с въпросния витамин, но ако не успее да се реализира, витаминът не се усвоява, тогава се проявява неприятно усещане за умора, загуба на апетит, простудните заболявания зачестяват, тъй като отслабват имунозащитните сили. Точно за това, ни съветват при грип и настинки ударно да приемаме от животворния витамин по цели флакончета, дори и в ампули, дано успее нещо да  се задържи и в организма и човек да се справи с предизвикателствата.

Обърнете внимание, не съществува хипервитаминоза на вит­амин С, а усвояването му по естествен начин в организма става, когато човек върви уверено през живота, разчитайки само на себе си.

Край та първа част . Втора част - за изключително важният витамин В


Още Статии

ПЛУТОН – СИЛА И МОЩ

За планетата Плутон - трансформация и сила, и мощ

ЗА СКРЪНДЗИТЕ И ПРАХОСНИЦИТЕ

Езотеричто обяснение, защо някои хора са скъперници, а други прахосници

ЗАЩО СЕ КАРАМЕ, СЪРДИМ И КАКЪВ Е КЛЮЧЪТ ЗА СДОБРЯВАНЕ

От къде идват конфликтите и как може да ги избегнем?

реклама